بیماری منییر گوش
بیماری منییر گوش
گوشها جز اندامهای حساس انسان محسوب میشوند. به همین دلیل ممکن است با مشکلات مختلفی مواجه شوند. سرگیجه، وزوز گوش یا کمشنوایی میتوانند نشانه بیماریهای مختلفی باشند؛ اما مبتلایان به بیماری منییر نیز این مشکلات را تجربه میکنند. این بیماری به گوش داخلی مربوط است.
گوش داخلی بخشی است که اعصاب شنوایی و تعادلی در آن قرار دارند. مایعاتی در این بخش وجود دارند که توانایی شنیدن و حفظ تعادل را ممکن میکنند. وجود اختلالات در گوش داخلی ممکن است باعث ایجاد سرگیجه و کمشنوایی شود. پزشکان و محققان هنوز به اطلاعات جامعی در مورد منییر دست پیدا نکردهاند. اما خوشبختانه درمان آن با مصرف دارو و رعایت برخی از نکات امکانپذیر است.
فهرست مطالب
· علائم بیماری منییر چیست؟
· بیماری منییر چگونه درمان میشود؟
- روشهای پیشگیری از منییر چیست؟
علائم بیماری منییر چیست؟
علائم این بیماری در همه افراد یکسان نیست. نشانههای متعددی برای منییر ثبت شده است. اما لزوما همه آنها در یک فرد دیده نمیشود. در ادامه به مهمترین علائمی که برای این بیماری شناخته شده است، اشاره می کنیم.
سرگیجه
سرگیجه یکی از مشکلات بسیار شایع در بیماری منییر است. این مشکل میتواند بسیار دردسرساز باشد. این عارضه در افراد مختلف یکسان نیست. برای مثال در برخی افراد ممکن است سرگیجه به طور لحظهای باشد. اما در برخی دیگر سرگیجه ساعتهای زیادی طول میکشد و بسیار آزاردهنده است.
حالت تهوع
سرگیجه در برخی افرادی که بیماری منییر دارند، میتواند باعث حالت تهوع و حتی استفراغ شود. بخش تعادلی گوش در برخی افراد نسبت به سایرین حساستر است. این معمولا به خاطر غلظت بیشتر مایع گوش داخلی در آنهاست. این موضوع باعث میشود که افراد مبتلا به منییر دچار تهوع شوند. شدت بیماری و مدت زمان سرگیجه نیز در این مشکل نقش دارند.
وزوز گوش
این علامت نیز میتواند ملایم یا شدید باشد و به میزان پیشرفت منییر بستگی دارد. در شرایط و مراحل مختلف بیماری، شدت علائم نیز متفاوت است. البته وزوز گوش و علائم دیگر در بیماریهای دیگر گوش داخلی مانند عفونتهای مختلف بروز میکند. به همین دلیل برای تشخیص اینکه فرد به منییر مبتلا شده است یا خیر باید حتما از پزشک کمک گرفت.
بیماری منییر چگونه درمان میشود؟
درمان این بیماری گوش بستگی به نظر پزشک و شدت بیماری دارد. متدهای درمانی که برای بیماری منییر مورد استفاده قرار میگیرند، عبارتند از؛
•درمان با دارو
با توجه به اینکه بیماری منییر علت مشخصی ندارد، درمان قطعی نیز برای آن وجود ندارد. اما میتوان با استفاده از برخی داروها، علائمی چون سرگیجه و تهوع را درمان کرد.
• رژیم غذایی مناسب
پزشک متخصص با تجویز یک رژیم غذایی مفید به کاهش علائم منییر کمک میکند. در این رژیم شما باید مصرف نمک خود را کاهش دهید.
• تمرینهای توانبخشی
ممکن است پزشک از شما بخواهد که تمریناتی را انجام دهید. این تمرینات به شما کمک میکنند تا بتوانید سرگیجههای ناشی از بیماری منییر را تا حد زیادی کنترل کنید.
• آنتیبیوتیکها
داروهای آنتیبیوتیک مانند وستیبولوتوکسیک و آمینوگلیوکوزید نیز میتوانند در کاهش مشکلات و علائم، مؤثر باشند.
• قطع وستیبولار
اگر با انجام درمانهای گفته شده، علائم از بین نرفت یا کاهش نیافت، پزشک مجبور به قطع اعصاب وستیبولار میشود. این عصب بخشی از قسمت تعادلی گوش است. البته پزشک این کار را تنها برای افراد واجد شرایط انجام میدهد.
روشهای پیشگیری از منییر چیست؟
سرگیجه یکی از شایعترین مشکلات بیماری منییر است. همانطور که گفته شد علت سرگیجه میتواند غلیظ بودن مایع گوش داخلی باشد. وقتی این مایع غلیظ باشد، تارهای عصبی را بیشتر به حرکت در میآورد. درنتیجه به دنبال آن سرگیجه ایجاد میشود. بهتر است بدانید که یکی از دلایل غلیظ شدن مایع گوش داخلی، نمک است. مصرف بیش از اندازه نمک سرگیجه را در بیماری منییر تشدید میکند. به همین دلیل اکثر داروهایی که برای این بیماری تجویز میشوند، کاهشدهنده میزان املاح نمک در بدن هستند.
نمک به تنهایی عامل تشدید شدن بیماری منییر نیست. باید بدانید که مصرف دخانیات مثل سیگار و قلیان نیز باعث تشدید علائم این بیماری میشوند. علاوه بر آنها، مصرف نوشیدنیهای الکلی نیز تأثیر بدی در این بیماری دارد. همچنین نوشیدنیهای کافئیندار نیز توصیه نمیشود.
بهترین راه برای پیشگیری از بیماری منییر، داشتن عادات غذایی سالم است. یعنی شما باید مواد غذایی سالم استفاده کنید و از خوردن محصولات فراوری شده و مضر بپرهیزید.
جمع بندی
درصورت وجود علائم بیماری منییر، لازم است در کوتاهترین زمان ممکن به پزشک مراجعه نمایید. انتخاب بهترین پزشک متخصص در این حوزه میتواند در درمان سریعتر علائم این بیماری به شما کمک کند. کلینیک گوش تهران به صورت تخصصی در حوزه درمان بیماریهای گوش فعالیت میکند.
برای مطالعه گستردهتر در این زمینه میتوانید مقالات زیر را بخوانید.
· https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menieres-disease/symptoms-causes/syc-20374910
· https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menieres-disease/diagnosis-treatment/drc-20374916
https://www.healthline.com/health/menieres-disease